En idrettsnasjon uten like
Norge er kjent for å være gode idrett. Her til lands besitter vi aller flest medaljer i vinter-OL, det til tross for en knøttliten befolkning. Ståa er ganske lik i Paralympics, men her ligger vi dessverre bak Tyskland. Med kun fattige en gullmedalje bak, så er Norge meget nære å lede den historiske statistikken innen vinterens Paralympics. På sommersiden gjør vi det heller ikke så ille, og ranker for øyeblikket på 17.plass med 106 gullmedaljer. I tillegg til alle disse gullmedaljene har naturligvis Norge sanket både sølv og bronsje i bøtter og spann. Bak disse prestasjonene står det utvilsomt spennende norske idrettslegender. Disse får dessverre ikke søkelyset de fortjener i norske medier. Nordmenn fortjener å få vite mer om sine helter og hvilken reise disse har vært på for å komme til toppen.
Våre aller beste utøvere
Det er nok liten tvil om hvem som regnes som vår aller største legende innen Paralympics. Oslo-jenta Ragnhild Myklebust ranker på andreplass over tidenes utøvere her, og er den desidert mestvinnende i vinterøvelsene. Med sine prestasjoner innen skiskyting, langrenn og aking, så har Ragnhild rasket med seg fantastiske 27 medaljer. Hele 20 av disse er gullmedaljer, mens henholdsvis 3 og 2 er sølv og bronsje. Bak Myklebust følger svømmeren Erling Trondsen og “alt-mulig” mannen Cato Zahl Pedersen som vi kjenner godt fra TV. Førstnevnte tok hele 13 gull totalt i svømming. Like mange gull fikk den kjente Cato Zahl, men dog i en rekke forskjellige øvelser. Han deltok i både friidrett, langrenn og alpint. Selv om han ikke har vunnet mest, så er han kanskje en av de beste vi har hatt og ikke minst mest kjente. Cato Zahl har deltatt på mange TV-programmer og vært en god pioner for Paralympics.
Dagens utøvere
Samtlige av våre legender har dessverre lagt opp for en stund tilbake, men det betyr ikke at vi ikke har gode atleter i dag. Blant disse finner vi blant annet Nils Erik Ulset, Jesper Saltvik Pedersen og Birgit Skarstein.
Ulset er kjent som en av de beste skiskytterne i Paralympics og er alltid for en medaljekandidat å regne, tross sine voksne 35 år. Med gull fra flere Paralympics er han utvilsomt en av våre beste nåværende utøvere.
Jesper Saltvik Pedersen er til motsetning av Ulset av den yngre garde. Med hans gull i årets Paralympics har han for alvor meldt seg på som en av de norske favorittene. Gullet kom i storslalåm og er noe det norske folk var meget stolt av. Han er med på å være et forbilde for unge med funksjonshemninger og han er et enestående forbilde.
Aller mest kjent av våre nåværende utøvere er nok dog Birgit Skarstein, jenta fra Levanger. Hun er nok mest kjent for å være nylig verdensmester i roing (da det ordinære mesterskapet), men hun har også bemerket seg i Paralympics. Året etter hun tok gull i Sarasota var hun nemlig å se i Paralympics, da i langrenn. Allikevel er nok Skarstein aller mest kjent som en TV profil, og hun er stadig å se på skjermen for TV innslag.
Fremtidens håp
Fremtidens utøvere har gode forbilder å se opp til. På samme måte som Cato Zahl viste vei for en generasjon av funksjonshemmede, er dagens utøvere aktive med å promotere sine respektive idretter. Fremtiden lover godt for nordmenn i Paralympics, og vi kan jo bare folde hendene og be for at våre nåværende eller fremtidige utøvere skal bli den neste Ragnhild Myklebust!