Paralympics sin spennende historie

En kamp for å få utøve sin lidenskap

Selv om de aller fleste vet hva Paralympics er i dag, så tar vi nesten dette arrangementet forgitt. Historien til arrangementet er nemlig ikke så lang, og før den tid hadde ikke utøvere med funksjonshemninger et skikkelig tilbud. Det var først i Roma i 1960 at det første Paralympics for sommeridretter ble avholdt. Ikke før i 1976 skulle Örnsköldsvik følge opp med den første versjonen av vinterlekene. Siden den gang har vi heldigvis arrangert Paralympics mer eller mindre annethvert år slik som de ordinære OL mesterskapene. I dag utøves vanligvis Paralympics på samme sted som OL, bare et par uker senere. På denne måten har statusen til mesterskapet blitt hevet, og utøverne får benytte de samme fasilitetene og arenaene som i det ordinære OL. Før Paralympics ble igangsatt i 1960 var det derimot ingen kjære mor, og for utøvere med funksjonshemninger var det ingen andre valg enn å delta i det ordinære OL. Her finnes det en rekke spennende historier.

Frontfigurene i førkrigstiden

Idrett ble naturligvis utført av funksjonshemmede lenge før leke i Roma i 1960. Den første atleten som deltok i det ordinære OL med en funksjonshemning skulle bli tyske George Eyser i 1904. Med et kunstig ben deltok turneren til stor overraskelse for sportens følgere. Dette markerte på mange måter starten for at individer med funksjonshemninger skulle få utføre sin lidenskap i mesterskaper. Flere skulle følge i Eyser sine fotspor og delta i OL. Det var derimot i 1948 at den mest tydelige bevegelsen for Paralympics startet. Lewis Guttman, en tysk jøde som hadde flyktet fra Nazi-regime, arrangerte da et mesterskap for veteraner med ryggskader, på nøyaktig samme tid som London OL det året. Det skulle derimot ta 12 år til før Paralympics først ble arrangert og alle, uansett om de var veteraner eller ikke, fikk lov til å delta.

Alle veier leder til Roma

Lekene i Roma var et stort vendepunkt for utøvere med funksjonshemninger og her deltok hele 400 atleter fra 23 land. Med andre ord startet Paralympics med et skikkelig smell. Siden disse lekene har Paralympics alltid etterfulgt det ordinære OL. Dette gjelder også vinterens Paralympics. Det var derimot ikke før i Seoul i 1988 at lekene virkelig fikk sitt gjennombrudd. Da ble det bestemt at de umiddelbart skulle følge de offisielle lekene og arrangeres i samme by. På denne måten fikk Paralympics utøverne hasen på akkurat de samme godene som andre utøvere. Dette betød at de virkelig ble tatt på alvor, og i dag er deres arrangement sidestilt med OL. De blir direktesendt på TV, har store tilskuerantall og får stort sett de samme betingelsene som andre utøvere. Vi i Norge er spesielt stolt av å ha sendt gullkandidater til hvert eneste Paralympics og vi fortsetter denne bragden til den dag i dag.

Gled deg til kommende Paralympics

De neste Paralympics vil altså påfølge OL og være i akkurat de samme byene. Det betyr at vårt neste mesterskap vil finne sted i selveste Tokyo. Sommerlekene blir en gøy farse med mange medaljemuligheter. 2 år senere vil vi ha enda større muligheter for medaljer når de norske heltene inntar Bejing. Deretter vil lekene bli arrangert i både Paris og Los Angeles. Hvem vet, kanskje får vi nordmenn igjen Paralympics hit. Vi arrangerte historiens andre mesterskap på Geilo og naturligvis i 1994 på Lillehammer. Tiden vil bare vise om vi er så heldige å få det igjen!