Tidenes beste i Paralympics

Mange store navn å velge mellom

I et arrangement som Paralympics finnes det mange store navn. Arrangementet som har holdt koken siden 1960-tallet har hatt mange legender. Det er derfor vanskelig å velge ut akkurat hvem som har vært best, men det er klare skiller i hvem som hvert fall har satt de mest ekstreme rekordene. Og med i kåringen av tidenes beste i Paralympics så er det jo naturligvis også en nordmann!

1. Trischa Zorn

Jenta fra California som er blind på begge øyne skulle svømme i vei til å bli tidenes atlet innen Paralympics. Med 55 medaljer totalt, hvorav 41 gull, 9 sølv og 5 bronse, så er det liten tvil om hvor stor Zorn faktisk er. Hun deltok i sitt første mesterskap i 1980, da bare 16 år gammel. Her vant hun ufattelige 7 gull, altså i alle øvelsene hun deltok i. I Paralympics i New York, Seoul og Barcelona de påfølgende stevnene, skulle hun gjenta bragdene og sanke gull både individuelt og med lag. Kanskje hadde den blinde jenta nytt nettopp disse medaljene med sin ekstreme fangst. På sine eldre dager trappet Zorn noe ned, men vant fortsatt både sølvmedaljer og bronsemedaljer i Sydney og Athen OL. Hun vil for alltid bli husket som den aller største atleten, og besitter ganske så nøyaktig dobbelt så mange medaljer som andreplassen på lista.

2. Ragnhild Myklebust

På andreplass finner vi den norske legenden Ragnhild Myklebust. Tross at hun står i skyggen av Zorn, er virkelig denne jentas prestasjoner helt fantastiske. Ragnhild deltok i både skiskyting, langrenn og aking. Med sine 22 gull, 3 sølv og 2 bronsje, så er hun virkelig et navn som vil bli husket innen Paralympics. Hennes 27 medaljer innen vinterens versjon av Paralympics gjør Oslo jenta til den mestvinnende i arrangementet. Hun har virkelig vært en inspirasjon for mange nordmenn. Ragnhild har også mottatt en rekke ærespriser for hennes arbeid med å fremme Paralympics. Hun er en sann legende og var på et tidspunkt en umulig nøtt å knekke for motstanderne. Hadde det ikke vært for utenomjordiske Zorn så hadde nok Ragnhild kapret førsteplassen på denne lista.

3. Beatrice Hess

Tredjeplassen tilhører ingen ringere enn Zorn sin etterfølger. Den franske kvinnen som led av den samme sykdommen som vår Andreas Bjørnstad, var en absolutt ener. Da Trischa herjet i bassenget på 80-tallet entret en noe eldre Hess svømmearenaen. Det skulle ta noen år før Hess skulle ta over tronen, men da tok hun den virkelig med et brak. I løpet av karrieren vant hun 20 gullmedaljer og 5 sølv. Spekulasjonene kan bare stå i om hvordan hun kunne ha gjort det dersom hun hadde startet idretten profesjonelt tidligere. Hennes prestasjoner er fantastiske, og i Athen i 2004 tok hun hele 2 gullmedaljer og 4 sølv, tross en alder på 43 år. Det er liten tvil om at hun vil bli husket for en atlet som kjempet mot en av verdens beste utøvere gjennom tidene og klarte å vippe henne fra tronen.

Andre nevneverdige navn

Andre store navn kommer i form av Michael Edgson, Roberto Marson og Mark Kenny, kun for å nevne noen. Felles for alle er at de opererte i en kort periode på scenen og med mer profesjonell satsning kunne disse virkelig vippet de ovennevnte navnene av tronen. Vi skal heller ikke glemme Erling Trondsen, svømmeren som tok 13 gull eller Cato Zahl Pedersen som tok samme antall gull i 3 forskjellige disipliner (friidrett, langrenn og alpint).